SpywareSPYWARE wat is het

Een spion programma is zeer moeilijk om te detecteren en vraagt om specialistische kennis op het gebied van anti-spyware ontwikkeling. Er zijn veel security software ontwikkelaars zoals Avast,  Norman, Norton en Avira die allemaal internet security oplossingen ontwikkelen met anti-spyware functionaliteit. Toch, is het een gegeven dat deze complete security suites nog steeds veel malware in de vorm van spyware doorlaten. Tot recentelijk werd spyware als een ander type malware probleem beschouwd en ontwikkelde de antivirus software bedrijven geen oplossing hiervoor. Spyware werd een beetje links gelaten en andere internet security bedrijven begonnen zich te specialiseren op het gebied van anti-spyware software.Tergenwoordig is Spyware een hardnekkig probleem geworden en laat het zich zeer moeilijk detecteren en verwijderen. Daarnaast komt het voor in vervelende varianten, zoals adware browser hijackers, of de bijna onvindbare zeer gevaarlijke rootkits. In ieder geval, tegenwoordig kan geen enkele antivirus ontwikkelaar om dit probleem meer heen. Anti-virus en anti-spyware software ontwikkeling gaan nu hand in hand…. maar het heeft lang op zich laten wachten!

 Wij als GLOWING SOLUTIONS kunnen dit voor u doen

ComputervirusComputervirus

Een computervirus (in het dagelijks taalgebruik wordt meestal kortweg over virus gesproken) is een vorm van schadelijke software (malware). Het is een computerprogramma dat zich in een bestand kan nestelen, bijvoorbeeld in bestanden van een besturingssysteem. Computervirussen worden als schadelijk beschouwd omdat ze schijfruimte en computertijd in beslag nemen van de besmette computers. In ernstige gevallen kunnen virussen binnenin de computer schade aanrichten, bijvoorbeeld het wissen en verspreiden van gevoelige gegevens. In zeer ernstige gevallen kan de gebruiker zelfs de totale controle over de computer verliezen.

Hoewel er veel verschillende computervirussen bekend zijn, komt er slechts een fractie daarvan “in het wild” voor. De WildList Organization International houdt een maandelijkse lijst bij van de virussen die in het wild zijn aangetroffen. Maandelijks worden er enkele duizenden verschillende virussen in het wild aangetroffen. Veel bestaande virussen zijn niet virulent genoeg om zich zelfstandig te verspreiden.

Wij als GLOWING SOLUTIONS kunnen dit voor u doen.

Wat is HackenHacken

In het dagelijks taalgebruik verstaan we onder hacken het inbreken in een computersysteem of netwerk. Inbrekers kunnen hiervoor onder andere gebruik maken van virussen, spyware, phishing en poortscans. Inbrekers kunnen een aantal redenen hebben om in te breken op andere computers:

 • Het verkrijgen van persoonlijke gegevens, zoals wachtwoorden en gebruikersnamen voor internetbankieren, online winkelen en e-mailaccounts, creditcardgegevens of bedrijfsgevoelige informatie.
 • Het misbruiken van ruimte op uw computer of website voor
  • het opslaan van (grote) illegale bestanden, die later opgehaald worden door andere inbrekers.
  • het hosten van websites via uw computer en internetverbinding, waardoor u opdraait voor de kosten van het internetverkeer.
  • het installeren van programma’s om spam mee te versturen, of
  • het uitvoeren van aanvallen op andere computers of het platleggen van websites van bedrijven of organisaties, die daar mogelijk schade door ondervinden.

Het lijkt vervolgens of u verantwoordelijk bent voor deze schadelijke praktijken, terwijl u hier niet van op de hoogte bent.

Hackers hebben niet altijd kwaad in de zin. Soms sporen hackers beveiligingslekken op en waarschuwen ze het bedrijf of de organisatie van wie de website of het computersysteem is, zodat er maatregelen getroffen kunnen worden. Zo zijn al eerder beveiligingsfouten bij banken, verzekeraars, overheden en bedrijven opgespoord. Hackers kunnen dus ook bijdragen aan een veiliger internet.

Aanwijzingen dat uw computer gehackt is

 • Uw computer is merkbaar trager.
 • Bepaalde programma’s werken niet meer.
 • Namen van mappen en bestanden zijn plotseling gewijzigd.
 • Er zijn bestanden van uw computer verdwenen.

Wat u kunt doen tegen hacking

 • 1. Gebruik je gezond verstand
  Het belangrijkste. Wees alert als je een e-mail, website of aanbieder niet vertrouwt of niet kent. Internetcriminelen proberen mensen vaak te verleiden tot schadelijke acties via prikkelende aanbiedingen en/of door het installeren van schadelijke software op websites.
 • 2. Gebruik sterke wachtwoorden
  Beveilig de computers, smartphones, websites en online diensten die je gebruikt met wachtwoorden. Hoe moeilijker je wachtwoord te kraken is, hoe kleiner de kans dat internetcriminelen het kunnen achterhalen en fraude kunnen plegen. Gebruik hetzelfde wachtwoord bij voorkeur nooit voor meer dan 1 website of online dienst. Het eerste dat een inbreker namelijk doet, is een al bekend wachtwoord nogmaals proberen. Ga zorgvuldig met je wachtwoord om. Een sterk wachtwoord bestaat naast gewone letters en cijfers ook uit hoofdletters, leestekens en bijzondere karakters (@, &, %, =).
 • 3. Houd je computer up-to-date
  Internetcriminelen komen een computer vaak binnen via beveiligingslekken in verouderde software. Leveranciers van besturingssystemen en software brengen geregeld updates uit om deze beveiligingslekken te herstellen. Installeer deze updates dus altijd zo snel mogelijk. Of beter: schakel automatische updates in. Kijk bijvoorbeeld op de website van Windows of Mac OS X  hoe je dit kunt doen. Zorg er ook voor dat alle software die je gebruikt up-to-date is. Veel programma’s bieden eveneens de mogelijkheid om automatisch te controleren op updates.
 • 4. Bescherm je computer
  Bescherm je computer goed, met antivirussoftware, antispywaresoftware en een firewall. Installeer een anti-virus programma en voer regelmatig een virusscan uit, dan blijft je computer beschermd tegen virussen en kwaadaardige software. Daarnaast is het verstandig anti-spyware software te installeren. Hiermee wapen je je tegen programma’s die –vaak ongevraagd– op je computer gegevens verzamelen en doorsturen naar derde partijen. Bijvoorbeeld over welke websites je bezoekt, welke e-mails je verstuurt, enzovoort. Gebruik ten slotte ook een firewall. Deze software (en soms ook hardware) vormt een verdedigingsmuur tussen jouw computer en het internet. Een firewall houdt de verbindingen tussen je computer en het internet in de gaten.
 • 5. Bescherm je mobiel en tablet
  Met een smartphone of tablet kun je overal het internet op. Dat betekent wel dat je, net als bij je gewone computer, ook rekening moet houden met de beveiliging. Ook op je smartphone kun je te maken krijgen met een virus of malware. Hierdoor kan je telefoon onbruikbaar worden of ongevraagd informatie doorgeven aan derden. Beveilig je mobiele telefoon in elk geval met een wachtwoord of pincode. Wanneer je je telefoon kwijtraakt, kan een kwaadwillende niet bij al je gegevens. Stel je telefoon zo in dat het slot automatisch na enkele minuten aangaat als je je telefoon niet gebruikt. Een ander risico is dat kwaadwillenden het internetverkeer afluisteren, bijvoorbeeld via een onbetrouwbaar WiFi-netwerk.
 • 6. Wees voorzichtig met onbekende bestanden
  Vanaf internet wordt op allerlei manieren geprobeerd binnen te komen op je computer. Dat kan door je te verleiden een kwaadaardig bestand te openen. Dit zijn op het eerste gezicht meestal gewone bestanden (zoals een foto, document of software) die je binnenkrijgt via e-mail, chatprogramma’s of doordat je deze zelf downloadt. Let dus goed op en open niet zomaar elk bestand. Scan e-mailbijlagen met een virusscanner voordat je ze opent. Ze kunnen besmet zijn met virussen. Bedenk goed: van wie heb je het bestand ontvangen en verwachtte je het bestand ook?
 • 7. Reageer nooit op spam
  Ruim 90% van het e-mailverkeer bestaat inmiddels uit spam. De meeste mensen weten inmiddels dat ze ongevraagde e-mails direct en ongelezen moeten verwijderen. Ondanks dat blijven spammers doorgaan, omdat er altijd wel mensen zijn die uit nieuwsgierigheid kijken. Door spamberichten te openen of een link eruit aan te klikken, loop je het risico dat er ongemerkt virussen en spyware op je computer terecht komen. Ook kan de hoeveelheid spam die je ontvangt na openen van een bericht toenemen. Verwijder een e-mailbericht als je het niet vertrouwt. Twijfel je aan de afkomst van een e-mail?
 • 8. E-mail bewust
  E-mail is een prima communicatiemiddel, maar het is niet perfect beveiligd. Denk dus goed na over wat voor zaken je per e-mail verstuurt. Let goed op bij het openen van e-mails: wie is de afzender? Kwaadwillenden maken gebruik van bestaande emailadressen om besmette bijlagen te versturen. Reageer nooit op e-mails waarin gevraagd wordt om persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden, identiteitsgegevens, creditcardgegevens of een pincode. Dit zijn zogenoemde ‘phishingmails’. Deze lijken afkomstig van een betrouwbare instantie, zoals een creditcardmaatschappij of een bank, maar zijn in werkelijkheid door oplichters verstuurd. Zodat ze met jouw gegevens spullen kunnen kopen op jouw naam, geld van je rekening kunnen halen of identiteitsfraude kunnen plegen. Phishing e-mails zijn soms lastig te herkennen. Soms passen oplichters vergelijkbare trucs toe via de telefoon. Geef ook telefonisch nooit persoonlijke gegevens, zoals pincodes of wachtwoorden af.
 • 9. Weet bij wie je je gegevens achterlaat
  Soms moet je op een website inloggen of persoonlijke informatie achterlaten, bijvoorbeeld bij internetbankieren, bij veilingsites en webwinkels. Voor het verzenden van gevoelige informatie, zoals je creditcardgegevens, is het belangrijk dat je gebruik maakt van een beveiligde internetverbinding. Bij een beveiligde internetverbinding staat er https:// in de adresbalk van je browser in plaats van het normale http://. De letter ‘s’ staat voor ‘secure’ (Engels voor veilig). Bij de meeste browsers zie je ook een slotje in de adresbalk of onderin in het browserscherm. Controleer ook of je echt op de website van de webwinkel of uw bank bent. Kijk of er geen spelfouten in het webadres staan. Ongevraagde verzoeken per e-mail om in te loggen op een website of je gegevens te bevestigen komen meestal van oplichters. Wil je bijvoorbeeld inloggen bij je bank, typ dan zelf het adres van je bank in, en volg geen link uit een e-mail.
 • 10. Bedenk goed wat je deelt op internet
  Via sociale netwerksites en andere internetdiensten kun je iedereen laten weten waar je bent en wat je doet, berichten versturen, foto’s en filmpjes plaatsen en chatten. Maar dat brengt ook risico’s met zich mee. Anderen kunnen meekijken en misbruik maken van je gegevens. Of je vertrouwen winnen omdat het lijkt of ze je kennen. Bekend is ook het voorbeeld van de medewerker die ontslagen werd omdat ze zich ziek gemeld had en op Facebook een foto van zichzelf op het strand geplaatst had. Of van de rancuneuze ex die foto’s van zijn voormalige vriendin op internet zet. Of van de inbreker die precies weet waar je woont en wanneer je met vakantie bent. Veel problemen kun je zelf voorkomen. Denk altijd goed na voor je iets online zet. Zo gemakkelijk als het is om iets op het internet te plaatsen, zo moeilijk is het om het er weer af te krijgen. Zorg ervoor dat je profielen op sociale netwerksites afgeschermd zijn. Zodat alleen bekenden zien wat je erop plaatst. Wees ook selectief in wie je toegang geeft tot je profiel in sociale netwerksites. Laat alleen mensen toe die je persoonlijk kent.